Το κέρδος πάνω από τη δημόσια ασφάλεια

της Κορίνας Βασιλοπούλου
 
Πληροφορίες-φωτιά για την ηθική χρεοκοπία του Facebook κατέθεσε το πρώην στέλεχος του οργανισμού, Φράνσις Χάουγκεν, ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας.  Η πολύκροτη κατάθεση ήρθε ως νέα «σφαλιάρα» στον διαδικτυακό κολοσσό, ύστερα από την πολύωρη κατάρρευση των συστημάτων που κράτησαν εκτός Facebook, Instagram και WhatsApp δισεκατομμύρια χρήστες.
«Πολλές φορές συνειδητοποίησα ότι το Facebook -όταν έρχεται αντιμέτωπο με σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στα κέρδη του και το κοινό καλό και τη δημόσια ασφάλεια- επέλεγε πάντα να δίνει προτεραιότητα στα κέρδη».
Καταπέλτης υπήρξε στη χθεσινή κατάθεσή της στην αμερικανική Γερουσία, όπως άλλωστε είχε προϊδεάσει με την πολύκροτη της στην εκπομπή «60 λεπτά» του CBS η Φράνσις Χάουγκεν, πρώην στέλεχος του Facebook και νυν πληροφοριοδότρια σχετικά με τις σκοτεινές πλευρές του. Η 37χρονη Χάουγκεν ήταν product manager στην ομάδα αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης της Facebοok μέχρι φέτος τον Μάιο, οπότε και παραιτήθηκε απηυδισμένη με τις πρακτικές της εταιρείας.
Οπως δήλωσε χθες στην κατάθεσή της στην υποεπιτροπή της Γερουσίας για την προστασία του καταναλωτή, την ασφάλεια προϊόντων και τη διασφάλιση δεδομένων, που είχε ως αντικείμενο τις επιπτώσεις του Facebook και του θυγατρικού Instagram στους νεαρούς χρήστες, ένας από τους βασικούς λόγους που πυροδότησαν την απόφασή της να παραιτηθεί και, στη συνέχεια, να μιλήσει δημόσια για τα άδυτα του Facebook ήταν το γεγονός ότι η εταιρεία εγκατέλειψε την κοινωνική ευθύνη μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Δεν ήταν καθόλου καλές μέρες οι τελευταίες για το Facebook και το αφεντικό του, τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Μια μέρα πριν από την κατάθεση της πρώην υπαλλήλου του στη Γερουσία είχε προηγηθεί η πολύωρη κατάρρευση του Facebook μαζί με το Instagram και το WhatsApp, η οποία επέφερε πτώση των μετοχών της εταιρείας κατά 4,8% κι έκανε φτωχότερο το μεγάλο αφεντικό κατά 5,9 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα η περιουσία του τώρα να υπολογίζεται σε 117 δισ. «μόνο».
Αγέρωχος, ωστόσο, απέναντι στο σκληρό χτύπημα της μοίρας, ο Ζούκερμπεργκ πραγματοποιεί εδώ και λίγες μέρες ταξίδι με ιστιοπλοϊκό μαζί με τη σύζυγό του και φίλους, όπως αποκάλυψε ο ίδιος με αναρτήσεις του στα Facebook και Instagram. Γεγονός που επέκρινε έντονα ο επικεφαλής της υποεπιτροπής της Γερουσίας Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ κατά την εναρκτήρια ομιλία του χθες, σχολιάζοντας πως «ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα όφειλε σήμερα να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να επιδείξει ηγετική πυγμή αντί να πάει για ιστιοπλοΐα».
Αντ’ αυτού μίλησε ο εκπρόσωπος του Facebook Αντι Στόουν, ο οποίος απάντησε στην κατάθεση της πληροφοριοδότριας μέσω... τουίτερ, σχολιάζοντας πως η Χάουγκεν δεν εργάστηκε πάνω σε θέματα που να άπτονται της ασφάλειας των παιδιών, επομένως, δεν έχει άμεση γνώση του αντικειμένου. Λίγο νωρίτερα, η Φράνσις Χάουγκεν είχε δηλώσει ενώπιον της Γερουσίας ότι τα προϊόντα του Facebook «βλάπτουν τα παιδιά, υποδαυλίζουν τον διχασμό και αποδυναμώνουν τη δημοκρατία μας». Ειδικά για το Instagram είπε ότι άλλαξε για πάντα τις ζωές των παιδιών. «Οταν τα παιδιά δέχονται μπούλινγκ στο Instagram, αυτό το μπούλινγκ τα ακολουθεί στα σπίτια τους. Το τελευταίο πράγμα που βλέπουν πριν πέσουν για ύπνο και το πρώτο μόλις ξυπνήσουν είναι ότι κάποιοι είναι πολύ σκληροί μαζί τους».

Σοβαρά προβλήματα

Η Χάουγκεν είπε πως τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης «εντοπίζουν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του προσβλητικού περιεχομένου». Ανέφερε ότι το Facebook είναι «υποστελεχωμένο» παρά τα τεράστια κέρδη του, προσθέτοντας πως «δυσκολευόταν για μεγάλο διάστημα να προσλάβει και να διατηρήσει τους εργαζόμενους που χρειάζεται προκειμένου να διαχειριστεί το ευρύ φάσμα σχεδίων που επέλεξε να ξεκινήσει».
Σε σχετική ερώτηση του γερουσιαστή Μπλούμενταλ απάντησε ότι ο Ζούκερμπεργκ διατηρεί πάνω από το 55% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου στην εταιρεία, γεγονός που του προσδίδει «ένα πολύ ιδιαίτερο ρόλο στη βιομηχανία της τεχνολογίας». «Δεν υπάρχουν», συνέχισε, «ανάλογες εταιρείες τέτοιου μεγέθους με τόσο μονομερή διοίκηση».
Η Φράνσις Χάουγκεν χαρακτήρισε το Facebook «ηθικά χρεοκοπημένο», εξέφρασε τους φόβους της για τον «κίνδυνο που συνιστά το μέσο για την εθνική ασφάλεια» και κάλεσε το Κογκρέσο να εισάγει ρυθμίσεις που «θα αλλάξουν τους κανονισμούς» για την εταιρεία. «Τα προβλήματα αυτά μπορούν να λυθούν», εκτίμησε. «Ενα πιο ασφαλές και διασκεδαστικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης που θα σέβεται την ελευθερία του λόγου είναι δυνατό», είπε. «Το Facebook μπορεί να αλλάξει, αλλά είναι φανερό είναι πως δεν θα το κάνει από μόνο του. Ο φόβος μου είναι ότι αν δεν δράσουμε, οι διχαστικές και εξτρεμιστικές συμπεριφορές που βλέπουμε τώρα είναι μόνο η αρχή».
Η κατάθεση της Χάουγκεν φαίνεται πως εντάσσεται στο πλαίσιο των εξαγγελιών Μπάιντεν για τη θέσπιση ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, τις Big Tech. Χθες, ακούστηκαν πολλά μεγάλα λόγια στη Γερουσία. «Η εποχή που παραβίαζες την ιδιωτική μας ζωή και προωθούσες τοξικό περιεχόμενο, στοχεύοντας στα παιδιά και τους εφήβους, έχει παρέλθει.
Το Κογκρέσο θα αναλάβει δράση. Δεν θα επιτρέψουμε στην εταιρεία σου να συνεχίσει να βλάπτει τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας και τη δημοκρατία μας», δήλωσε με στόμφο ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Εντ Μάρκεϊ απευθυνόμενος στον απόντα Ζούκερμπεργκ και χαρακτηρίζοντας τη Χάουγκεν «Αμερικανίδα ηρωίδα του 21ου αιώνα». Βέβαια, το κατά πόσο τα λόγια θα μετουσιωθούν και σε πράξεις είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία...
 
Το διαβάσαμε στο
https://www.efsyn.gr/kosmos/boreia-ameriki/313459_kerdos-pano-apo-ti-dimosia-asfaleia